MOM, ale co?

Wołowina poszatkowana do zjedzenia

Na etykietach niektórych wędlin spotykamy niekiedy informację, że zawierają MOM. Nazwa brzmi tak, jakby to była substancja konserwująca lub emulgator. Jednak jest to skrót od słów: mięso oddzielane mechanicznie.

Najczęściej jest otrzymywane poprzez przeciskanie masy mięsno-kostnej przez sita z oczkami o średnicy jednego milimetra, co powoduje, że kości są zatrzymywane. Natomiast masa mięsno-tłuszczowa, wraz z frakcją mikrokostek, jest przekazywana do dalszej obróbki i wykorzystania. To, co otrzymujemy nie zasługuje na miano mięsa, bo nastąpiło w niej zniszczenie włókien mięśniowych. Zawiera wielokrotnie więcej tłuszczu niż mięso. Masa ta jest szczególnie narażona na utlenianie się. Dlatego do MOMu trzeba dodawać stosunkowo dużo przeciwutleniaczy i polifosforanów. Wyroby zawierające MOM są stosunkowo tłuste. Zawierają więcej niż inne niekorzystnych dodatków chemicznych, a mimo to bardziej są narażone na szybkie psucie się. Są uważane za nadające się do spożycia i często mają tą zaletę, że są tańsze.

Warto jednak wiedzieć, że zdaniem wielu specjalistów w zakresie żywienia człowieka, wyroby zawierające MOM, z racji obecności w nim mikrokostek są niebezpieczne dla zdrowia dzieci do lat pięciu oraz dla osób starszych, ponieważ mogą spowodować uszkodzenia śluzówki żołądka, skutkujące nawracającym nieżytem żołądka. MOM bywa dodawany zwłaszcza do wędlin wysoko rozdrobnionych, takich jak parówki, czy mortadela oraz do pasztetów. Zanim kupimy podobne wyroby z lady chłodniczej dla dzieci lub osób starszych, warto sprawdzić w internecie skład danego produktu. Wtedy przekonamy się, czy dany produkt nie zawiera MOMu. Bazowanie na etykietach udostępnianych przez obsługę danego sklepu, o okazanie których mamy prawo poprosić, jest ryzykowne, bo doświadczenie uczy, iż w takich przypadkach z powodu określonego bałaganu, dana etykieta nie zawsze dotyczy wyrobu, który zamierzamy kupić.

29 komentarzy

  1. katenrxxx 25 lutego 2019
  2. erna 25 lutego 2019
    • Jerzy.Kukuła 25 lutego 2019
      • Leszek14 26 lutego 2019
        • Jerzy Frynt 26 lutego 2019
  3. Elka 25 lutego 2019
    • Eleon3 26 lutego 2019
  4. Andrzej Frankowski 25 lutego 2019
  5. Jerzy.Kukuła 25 lutego 2019
    • Eleon3 26 lutego 2019
  6. KarYna 26 lutego 2019
  7. Jerzy.Kukuła 26 lutego 2019
    • KarYna 26 lutego 2019
  8. Leszek14 27 lutego 2019
  9. Jerzy.Kukuła 27 lutego 2019
    • ZuzAnna 27 lutego 2019
  10. Jerzy.Kukuła 27 lutego 2019
    • ZuzAnna 28 lutego 2019
  11. Jerzy.Kukuła 28 lutego 2019
    • ZuzAnna 28 lutego 2019
      • Jerzy.Kukuła 28 lutego 2019
  12. Dociekliwy 28 lutego 2019
  13. Jerzy.Kukuła 28 lutego 2019
  14. Dociekliwy 28 lutego 2019
  15. Dociekliwy 28 lutego 2019
  16. Jerzy.Kukuła 1 marca 2019
  17. Jerzy.Kukuła 1 marca 2019

Leave a Reply