Basia – mąka z pełnego przemiału od GoodMills

Szklany słoik wypełniony mąką
Basia – mąka z pełnego przemiału jest produkowana przez GoodMills Polska. Firma ta jest częścią międzynarodowego koncernu GoodMills Group z siedzibą w Wiedniu. GoodMills Group to największy na rynku europejskim producent mąk. GoodMills Polska korzysta z międzynarodowego potencjału Grupy w zakresie know-how, nowoczesnych technologii, zdolności produkcyjnych oraz fachowców, co gwarantuje jakość i czyni ją godną zaufania konsumentów.

Basia z pełnego przemiału jest mąką typu 1850, czyli zawiera 1,85% składników mineralnych. Otrzymuje się ją poprzez zmielenie ziaren pszenicy. Warto wiedzieć, że w zależności od rodzaju mąki, którą chcemy otrzymać, przed zmieleniem ziarno jest w różnym stopniu oczyszczane. Mąka z pełnego przemiału, to mąka z ziarna, które nie zostało oczyszczone. Zawiera bielmo mączne razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną. Jest ciemniejsza a wypieki z niej wychodzą zbite i cięższe niż z mąki z ziarna oczyszczonego, która pozwala na wypieki miękkie i puszyste. Jednak wypieki z mąki oczyszczonej zawierają jedynie śladowe ilości błonnika i składników mineralnych. Mąka z pełnego przemiału jest w nie bogata.

Jest w niej znacząca ilość witaminy B1 (tiaminy), która poprawia nastrój człowieka, bo korzystnie wpływa na stan umysłu i system nerwowy. Zawarte w tej mące żelazo jest pierwiastkiem, które umożliwia wytwarzanie hemoglobiny transportującej tlen z płuc do komórek. Poprawia też odporność organizmu, bo uczestniczy w budowie limfocytów. Basia zawiera też magnez, który uczestniczy w budowie ciała ludzkiego i regulacji jego funkcjonowania. Reguluje pracę nerwów, jest czynnikiem antystresowym i pomaga w leczeniu depresji. Aktywuje pracę systemu unerwiającego serce i ma wpływ na sterowanie jego pracą. Przeciwdziała miażdżycy oraz zapobiega zawałom i arytmii serca. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów oraz syntezie i degradacji DNA. Cynk ma wpływ na wzrost i rozwój organizmu, układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów (wzrok, smak), stan skóry i gojenie ran. Jest wymagany do syntezy białek i powstawania kolagenu. Odgrywa ważną rolę w stabilizacji struktury białek. Fosfor z kolei, daje nam poczucie szczęścia, dobre samopoczucie, optymizm i kreatywność. Im więcej dzieje się w naszej psychice, tym bardziej potrzebujemy fosforu. Wpływa na wzrost i odnowę komórek, a przede wszystkim razem z wapniem i witaminą D „cementuje” kości.

Bardzo duże znaczenie ma obecność błonnika w mące z pełnego przemiału Basia. Spowalnia on wchłanianie węglowodanów. Z mąki tej można otrzymać wypieki o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym nawet mieszczącym się w przedziale od 40 do 50. Są odpowiednie nie tylko dla osób z cukrzycą. Nie powodują silnego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Sprzyjają wydłużeniu czasu odczuwania sytości, co jest czynnikiem ograniczającym przybieranie na wadze.

Wartość odżywcza mąki z pełnego przemiału Basia jest podana na stronie: http://www.jedzdobrze.pl/produkt/6118/basia-maka-z-penego-przemiau

30 komentarzy

  1. Dociekliwy 28 lutego 2019
  2. Jerzy.Kukuła 28 lutego 2019
  3. Dociekliwy 28 lutego 2019
    • Kamil Karzyński 1 marca 2019
  4. Dociekliwy 28 lutego 2019
  5. Dociekliwy 28 lutego 2019
  6. Dociekliwy 28 lutego 2019
    • zbyszek 1 marca 2019
  7. Dociekliwy 28 lutego 2019
  8. Dociekliwy 28 lutego 2019
  9. Dociekliwy 28 lutego 2019
  10. Halina 1 marca 2019
    • Kamil Karzyński 1 marca 2019
      • Ka-mila 2 marca 2019
  11. Ka-mila 1 marca 2019
  12. Jerzy.Kukuła 1 marca 2019
  13. Eleon3 1 marca 2019
  14. Dociekliwy 1 marca 2019
  15. Jerzy.Kukuła 1 marca 2019
  16. Dociekliwy 2 marca 2019
  17. Jerzy.Kukuła 2 marca 2019
  18. margolcia 3 marca 2019
  19. Jerzy.Kukuła 3 marca 2019
  20. Milena 4 marca 2019
    • Kamil Karzyński 4 marca 2019
  21. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  22. Dociekliwy 4 marca 2019
  23. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  24. Jerzy.Kukuła 5 marca 2019

Leave a Reply