Basia – mąka z pełnego przemiału jest produkowana przez GoodMills Polska. Firma ta jest częścią międzynarodowego koncernu GoodMills Group z siedzibą w Wiedniu. GoodMills Group to największy na rynku europejskim producent mąk. GoodMills Polska korzysta z międzynarodowego potencjału Grupy w zakresie know-how, nowoczesnych technologii, zdolności produkcyjnych oraz fachowców, co gwarantuje jakość i czyni ją godną zaufania konsumentów.
Basia z pełnego przemiału jest mąką typu 1850, czyli zawiera 1,85% składników mineralnych. Otrzymuje się ją poprzez zmielenie ziaren pszenicy. Warto wiedzieć, że w zależności od rodzaju mąki, którą chcemy otrzymać, przed zmieleniem ziarno jest w różnym stopniu oczyszczane. Mąka z pełnego przemiału, to mąka z ziarna, które nie zostało oczyszczone. Zawiera bielmo mączne razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną. Jest ciemniejsza a wypieki z niej wychodzą zbite i cięższe niż z mąki z ziarna oczyszczonego, która pozwala na wypieki miękkie i puszyste. Jednak wypieki z mąki oczyszczonej zawierają jedynie śladowe ilości błonnika i składników mineralnych. Mąka z pełnego przemiału jest w nie bogata.
Jest w niej znacząca ilość witaminy B1 (tiaminy), która poprawia nastrój człowieka, bo korzystnie wpływa na stan umysłu i system nerwowy. Zawarte w tej mące żelazo jest pierwiastkiem, które umożliwia wytwarzanie hemoglobiny transportującej tlen z płuc do komórek. Poprawia też odporność organizmu, bo uczestniczy w budowie limfocytów. Basia zawiera też magnez, który uczestniczy w budowie ciała ludzkiego i regulacji jego funkcjonowania. Reguluje pracę nerwów, jest czynnikiem antystresowym i pomaga w leczeniu depresji. Aktywuje pracę systemu unerwiającego serce i ma wpływ na sterowanie jego pracą. Przeciwdziała miażdżycy oraz zapobiega zawałom i arytmii serca. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów oraz syntezie i degradacji DNA. Cynk ma wpływ na wzrost i rozwój organizmu, układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów (wzrok, smak), stan skóry i gojenie ran. Jest wymagany do syntezy białek i powstawania kolagenu. Odgrywa ważną rolę w stabilizacji struktury białek. Fosfor z kolei, daje nam poczucie szczęścia, dobre samopoczucie, optymizm i kreatywność. Im więcej dzieje się w naszej psychice, tym bardziej potrzebujemy fosforu. Wpływa na wzrost i odnowę komórek, a przede wszystkim razem z wapniem i witaminą D „cementuje” kości.
Bardzo duże znaczenie ma obecność błonnika w mące z pełnego przemiału Basia. Spowalnia on wchłanianie węglowodanów. Z mąki tej można otrzymać wypieki o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym nawet mieszczącym się w przedziale od 40 do 50. Są odpowiednie nie tylko dla osób z cukrzycą. Nie powodują silnego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Sprzyjają wydłużeniu czasu odczuwania sytości, co jest czynnikiem ograniczającym przybieranie na wadze.
Wartość odżywcza mąki z pełnego przemiału Basia jest podana na stronie: http://www.jedzdobrze.pl/produkt/6118/basia-maka-z-penego-przemiau
Czy tylko maka Basia jest taka dobra czy sa jeszcze inne moze pan podac inne marki ktore sa tak dobre ?
Dobra, czy nie to sprawa subiektywna. Ważne , że producent podaje wszystkie szczegółowe informacje o produkcie. Wiemy, co wybieramy.
No tak a inni nie ? To jest reklama panie Jerzy prosze o uczciwość dla innych firm prosze o informacje o ludziach którzy decyduja o tym że tylko ten produkt jest najlepszy i nie ma innego lepszwgo . Może pan podać wszystkie produkty innych firm tak dobrych ? Prosze jestem zainteresowanym konsumentem . Czy tylko ta marka wykupiła wyłączność?
Na rynku jest ponad milion produktów spożywczych. Będziemy pisać o wielu z nich.
Dobra czy nie ?pana stwierdzenie ! Liczy sie kasa ? Czyż nie zresztą jak wszedzie Panie Jerzy prosze o uczciwość wobec konsumentów! Mamy przykład dobre czy nie ! Pana slowa subiektywna ? Czy prawdziwa ? Subiektywna ? Czy uczciwość? Niech pan sobie odpowie !
Panie Jerzy uczciwość a nie kasa prosze !
Zwracalem sie do pana Mlynarskiego z konkretnymi pytaniami brak odzewu . Czemu sa nie wygodne ? I to nie anonimowo zaznaczam ! Taka uczciwość ?
Panie Dociekliwy. Z całym szacunkiem, ale nie zauważyłem pytań adresowanych do mnie. Do dyskusji użytkowników raczej się nie wtrącam
Łatwo jest oskarzac trudniej byc oskarzanym prawda ?
Mąka dostepna w pewnej sieci haha z kropkami no tak zaplacili panie Jerzy
Brak odpowiedz czemu ? Kosumeci zadajcie pytanie ?
Czy byly wykonane badania na zawartość randapu i innych środków ochrony roślin w gotowym produkcie? To co hest tu napisane można napisać o każdej mące tego typu.
Nie podzielamy opinii, że to co napisaliśmy o mące od GoodMills można napisać o każdej mące tego typu. GoodMills podaje dobrowolnie zawartość niektórych składników pokarmowych w swojej mące. Stąd wiedząc, że tam są, wyrażamy swoją opinię. Inni producenci o tych składnikach nie piszą (chociaż być może kogoś pominęliśmy), więc ich obecności można się co najwyżej domyślać, jednak swoje opinie opieramy na faktach a nie na domysłach. Co do „randapu” a ściślej Roundupu zwróciliśmy się do firmy GoodMills o komentarz w tej sprawie.
Panie Author, widzę ze moje pytanie zostało pozostawione bez odpowiedzi. Czyżby aż tak niewygodne?
Nie znam Basi z pełnego przemiału ale od lat stosuję Basię tortową. Jest zdecydowanie lepsza od mąk dostępnych w dyskontach. Jestem jednak pewna, że ze względu na zdolność do długotrwałego utrzymania doskonałej sypkości jest do niej dodany antyzbrylacz. Może redakcja dowie się u producenta jaki preparat stosuje i w jakich ilościach na jeden kilogram.
Myślę, że to ważna informacja dla każdego świadomego konsumenta 🙂
Po to jest właśnie portal jedzdobrze, żeby podobne wątpliwości wyjaśniać. Jest tam wpisana mąka Basia tym 405 http://www.jedzdobrze.pl/produkt/5119/basia-maka-tortowa-extra-typ-405/,
a producent nie podaje obecności w niej antyzbrylaczy, a to oznacza, że ich w niej nie ma.
Panie Dociekliwy, proszę poczytać komentarzy używających mąki Basia i niech Pan sobie wyrobi pogląd. Co do mojej subiektywnej oceny wolę mąki lżejsze. A co do kasy to, o której i jakiej Pan pisze?
Ależ ten Dociekliwy naspamował tysiąc wiadomości – nie wiadomo po co. I jeszcze te błędy ortograficzne, UGH
Brawo trzeba pisać z błędami zeby ktoś zauważył swoje błędy. Popieram Haline czy byly zrobione testy na środki ochrony roślin?
Te błędy ortograficzne to taka intelektualna prowokacja. Do przetrzymania
Widzi pan ale pan tego nie zauważył haha lecz eleon3 widać że czyta ze zrozumienie. A panu dał bym jeszcze czas.
Drogi Panie oczywiście , że zauważyłem ale nie takie kiepskie prowokacje nie reaguję. Bo widzi Pan nie chodzi o to czy Pan pisze z błędami czy nie i nie o to aby Pan napinał się jak tu przywalić interlokutorowi ale o informacje o produktach. Dla czytelników zapewne istotna jest informacja o produktach. Na tym niech się Pan skupi chyba, że potrzebuje Pan czas na dyspozycje od zlecającego Pańska aktywność na tym portalu.
A ja z tej mąki piekę fajne ciasteczka.
To czekamy na inne polecane produkty.
Czy zboże na tą mąkę jest opryskiwane glifosatem? Jeśli tak, to mimo tego calego dobrodziejstwa o którym piszecie wprowadza się do organizmu truciznę, która powoduje raka i robi sito z jelit. Dodatkowo w dłuższej perspektywie poduje problemy skórne i cała masę innych problemów zdrowotnych. Liczę na to, ze ustosunkujecie się do tego co napisałam.
Pani Mileno. Jednym z celów, dla których powstał Portal jedzdobrze.pl, będący czasopismem funkcjonującym w oparciu o przepisy prawa prasowego – co daje dodatkowe możliwości uzyskiwania informacji – jest badanie i opisywanie niekorzystnych zjawisk związanych z odżywianiem. Postaramy się sprawdzić opisywane przez Panią zagrożenie i poinformować o tych ustaleniach naszych czytelników w myśl zasady: „każdy ma prawo wiedzieć, co je”.
Czekałem na taką reakcję Redakcji. Brawo!. I Pan Dociekliwy pewnie w końcu zadowolony. Ups. przepraszam tu chodzi o wiarygodne i pełne informacje a nie o przymioty natury ludzkiej.
Pani Milena ma racje ! Chodzi tez o transport produktu i przechowywanie też ważna sprawa . I sklepy które trzymają to bądź gdzie .Droga od producenta do konsumenta jest długa. A co sie dzieje z produktem nikt nie wie .
Zgadza się, kolejne zadanie dla Redakcji. Niech to wyśledzą.
Zaczęli śledzić!