Menedżerowie rynku spożywczego

Ręka trzymająca cały świat jak jabłko
Sięgając po coś do zjedzenia trzeba przede wszystkim mieć na uwadze, czy można mieć zaufanie do producenta danego wyrobu. Teoretycznie każdy spożywczy produkt rynkowy powinien być dla nas odpowiedni…

Producent wdrożył system HACCP i zasady Dobrej Praktyki Higienicznej. Produkcja podlega obowiązkowej kontroli służb sanitarnych. Niektóre wyroby są poddawane przez producentów certyfikowaniu. Systemy te są bardzo ważne i potrzebne. Jednak wiadomo, że w życiu różnie bywa. Słyszy się, że chociaż system HACCP został wdrożony, nie zawsze wynikające z niego obowiązki są przestrzegane. Nie sposób kontrolami objąć produkcję wszystkich wyrobów, bo kontrole sanepidu są siłą rzeczy wyrywkowe. Z informacji medialnych wynika, że niekiedy produkt sprzedawany jako certyfikowany odstaje od tego, który został przedłożony do certyfikacji.

W ostatecznym rozrachunku wiele bowiem zależy od ludzi. Najwięcej od jednego człowieka. Szefa firmy spożywczej, będącego jej Prezesem, Dyrektorem, a czasem Właścicielem. Dobry szef firmy produkującej żywność lub zajmującej się jej dystrybucją, musi być osobą o nieskazitelnej uczciwości, sprawnym i skutecznym menedżerem oraz osobą o wysokiej kulturze. W tym przypadku przez kulturę rozumiemy stałe wsłuchiwanie się w sygnały od ludzi, umiejętność ich rozumienia i szanowania. Szanowania każdego człowieka i każdej grupy osób. Musi być osobą szanowaną, posiadającą wielki autorytet wśród pracowników, w rodzinie, gronie znajomych oraz wśród koleżanek i kolegów z branży. Musi posiadać bardzo silną osobowość, która odciska swoje piętno na wszystkim, co się dzieje w firmie. Dobra firma jest emanacją niezwykłej osobowości jej szefa. Szef firmy, której wyroby spożywamy, jest dla każdego z nas bardzo ważną osobą. Żywi nas i dba o nasze zdrowie. Będziemy wyszukiwali godnych zaufania szefów firm spożywczych i przybliżali ich sylwetki. Wiemy, że to trudne zadanie, więc będziemy wrażliwi także na sygnały czytelników.

Przyjmujemy, że dobrego szefa firmy można poznać między innymi po jej stanie. Tylko sprawna firma potrafi produkować dobre wyroby. Będziemy szczególnie patrzyli na przejawy poszanowania klientów. Uwzględnimy, czy firma jest transparentna, w tym zwłaszcza czy w odpowiedni sposób udostępnia konsumentom informacje o produkowanych wyrobach. W szczególności informacje, których podawanie jest dobrowolne oraz czy umożliwia konsumentom korzystanie z narzędzi ułatwiających świadomy dobór pożywienia. Jedzenie jest dla nas źródłem zdrowia i radości a nawet szczęścia. Szczęście jest pełniejsze, jeśli nie tylko bierzemy, ale też je dajemy. Dlatego rozkoszując się czymś ulubionym uśmiechnijmy się do szefa firmy, która dała nam radość.

Niech dobre fluidy podążają w kierunku dobrego człowieka. Dotrą na pewno i spowodują, że poczuje się szczęśliwy i będzie się cieszył razem z nami.

29 komentarzy

  1. Eleon3 1 marca 2019
  2. Jerzy.Kukuła 1 marca 2019
  3. Dociekliwy 1 marca 2019
  4. Jerzy. Kukula 1 marca 2019
  5. Dociekliwy 2 marca 2019
  6. Jerzy.Kukuła 2 marca 2019
  7. Dociekliwy 3 marca 2019
  8. edytkam 3 marca 2019
  9. Jerzy. Kukula 3 marca 2019
  10. Dociekliwy 3 marca 2019
    • edytkam 3 marca 2019
  11. Jerzy.Kukuła 3 marca 2019
  12. Dociekliwy 4 marca 2019
    • edytkam 4 marca 2019
      • aniaania 4 marca 2019
  13. katka 4 marca 2019
  14. Kamil Karzyński 4 marca 2019
  15. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  16. Dociekliwy 4 marca 2019
  17. Dociekliwy 4 marca 2019
  18. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  19. Dociekliwy 4 marca 2019
  20. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  21. Dociekliwy 4 marca 2019
  22. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  23. Jerzy.Kukuła 4 marca 2019
  24. Dociekliwy 5 marca 2019
  25. Jerzy.Kukuła 5 marca 2019
  26. Jerzy.Kukuła 10 marca 2019

Leave a Reply