Witamina E – opóźnia procesy starzenia się

Witamina młodości

Witamina E, obejmująca wiele rozpuszczalnych w tłuszczach podobnie działających związków, jest często nazywana witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się. Jest niezbędna do życia wszystkich organizmów oddychających tlenem. Jest jednym z ważniejszych antyoksydantów, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych, reguluje gospodarkę tłuszczową ustroju i ogranicza powstawanie zakrzepów, a to wszystko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Inne funkcje to: zmniejsza hemolizę (rozpad) krwinek czerwonych, stymuluje układ odpornościowy, wpływa na wygląd i stan skóry, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na prawidłową budowę mięśni, zmniejsza ryzyko poronienia i wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A. Najlepsze źródło witaminy E to olej z kiełków pszenicy, a także olej słonecznikowy i kukurydziany. Dobrymi źródłami są ziarna zbóż i warzywa liściaste (sałata, natka pietruszki). Z produktów pochodzenia zwierzęcego największych ilości tej witaminy dostarczają mleko, masło, jaja, wątroba. Osoby, które pobierają farmakologiczne preparaty żelaza, powinny zwiększyć dobowe spożycie witaminy E, ponieważ te preparaty powodują obniżenie wchłaniania tej witaminy. Dotychczas nie stwierdzono toksycznego działania witaminy E spożywanej nawet w bardzo dużych ilościach. Jest to prawdopodobnie spowodowane ograniczonym wchłanianiem i częściowym rozkładem w przewodzie pokarmowym spożytej w dużych ilościach witaminy.

Najlepsze źródło witaminy E to olej z kiełków pszenicy, a także olej słonecznikowy i kukurydziany

Za mało witaminy E

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy E, może to powodować zwiększone ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapaleń żył, zaburzeń układu płciowego, a także chorób nowotworowych.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Leave a Reply