
Witamina służąca sercu
Witamina B3 (PP, niacyna) jest warta uwagi ze względu na obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie chorobom serca. Obejmuje ona związki uczestniczące w przemianach węglowodanów (jest niezbędna do syntezy insuliny, wzmaga jej działanie), tłuszczów i białek. Wpływa też na stan skóry. Poza tym jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego (ośrodkowego i obwodowego) i mięśni, układu pokarmowego, wpływa na produkcję hormonów płciowych i hormonów tarczycy, jak również obniża ciśnienie krwi. Redukuje toksyczny efekt farmaceutyków leczących nowotwory. Część zapotrzebowania na witaminę B3 jest pokrywana przez jej syntezę z tryptofanu, proces ten zachodzi tylko w obecności wystarczającej ilości witamin B1, B2 i B6. Dobrym źródłem witaminy B3 są: mięso, ryby morskie, wątroba, poza tym drożdże, kiełki pszenicy, orzechy ziemne, ziarna słonecznika. Duże jej ilości zawarte są także w niektórych owocach (awokado, śliwki) i warzywach (ziemniaki, brokuły). W dzisiejszych czasach niedobory witaminy PP, powodujące pelagrę, spotyka się jedynie w rejonach, gdzie pożywienie składa się głównie z ryżu i kukurydzy, w których niska zawartość niacyny i tryptofanu jest potęgowana ich bardzo słabą przyswajalnością. W krajach rozwiniętych tak zaawansowane niedobory występują jedynie u osób z marskością wątroby i alkoholików.
W krajach rozwiniętych tak zaawansowane niedobory występują jedynie u osób z marskością wątroby i alkoholików
Za dużo witaminy B3
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo (powyżej 3 g na dobę) witaminy PP, może to powodować wystąpienie objawów ubocznych w postaci: zmian skórnych, zaczerwienienia i pieczenia, bólów głowy, nudności, wymiotów, biegunki. Dodatkowo może wystąpić zaostrzenie choroby wrzodowej oraz pogorszenie uregulowania cukrzycy.
Za mało witaminy B3
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy PP, może to powodować ciągłe uczucie zmęczenia, nawracające bóle głowy, zły stan psychiczny, nadwrażliwość skóry na słońce, zapalenie skóry w postaci zgrubień i łuszczenia, zmiany zapalne w jamie ustnej, nudności, wymioty, czy biegunkę, jak również zaburzenia pracy wątroby oraz funkcji układu nerwowego. Wszystkie te objawy składają się na obraz choroby, jaką jest pelagra. W krajach rozwiniętych tak zaawansowane niedobory występują jedynie u osób z marskością wątroby i alkoholików.
Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”