
Nasycone kwasy tłuszczowe są związkami chemicznymi kwasów tłuszczowych i gliceryny, w których pomiędzy poszczególnymi atomami węgla istnieją wiązania pojedyncze. Są najczęściej pochodzenia zwierzęcego, chociaż występują także w niektórych olejach na przykład w oleju kokosowym. Są także obecne w nabiale. Występują jako bezpostaciowe, białawe ciała stałe i nie są rozpuszczalne w wodzie. Jedną z ich ważnych zalet jest wysoka temperatura dymienia, przez co nadają się do smażenia. Przez wiele lat dominował pogląd, że tłuszcze nasycone przyczyniają się do chorób serca i podniesienia poziomu cholesterolu. Jednak najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że pogląd ten nie jest do końca trafny. Tłuszcze nasycone to przede wszystkim źródło energii dla człowieka. Poza tym pełnią one szereg innych funkcji w organizmie: rozpuszczają witaminy A, D, E i K, a następnie uczestniczą w ich transporcie po organizmie, chronią narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami; mogą mieć znaczenie w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych, regulują gospodarkę hormonalną organizmu, biorą udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych omega-3, gdy są one nieobecne w pożywieniu. Zaleca się, żeby spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie przekraczało poziomu 10% kaloryczności pożywienia.
Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”