
Chrom jest metalem, który na różnych stopniach utlenienia tworzy związki, mające wiele barw. Stąd nazwa nazwano go greckim słowem oznaczającym kolor.
Chrom jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu procesach przemiany materii, w tym uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i białek. Jego najważniejszą funkcją jest pobudzanie trzustki do produkcji insuliny. Pomaga więc w utrzymywaniu właściwego poziomu glikemii, także u osób z insulinoopornością. Hamuje napady wilczego głodu, zmniejsza apetyt, a czasem likwiduje wręcz apetyt na słodycze oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. Ma też działanie uspakajające, co było jednym z powodów dodawania go do herbaty. Stymuluje syntezę kwasów tłuszczowych i odpowiada za transport aminokwasów do komórek. Jest składnikiem wielu enzymów trawiennych. Może zapobiegać miażdżycy, wpływając na utrzymanie równowagi między poziomem cholesterolu: dobrego (HDL) i złego (LDL). Ogranicza wydalanie wapnia wraz z moczem, przez co może zapobiegać osteoporozie.
Chrom w niektórych stopniach utlenienia jest silną trucizną, z którą kontakt poprzez styczność z farbami czy środkami wybielającymi może być bardzo szkodliwy.
Chrom jest obecny w wielu produktach spożywczych, choć jego zawartość w pożywieniu jest niska i maleje wraz z przetwarzaniem danego produktu. Można go znaleźć w drożdżach, wołowinie, jajach, jabłkach, gruboziarnistych kaszach, płatkach, pełnoziarnistym pieczywie, mięsie, rybach, owocach morza, zielonym groszku, brokułach, kiełkach pszenicy i ziołach.
Za dużo chromu
Nie można przedawkować chromu w pożywieniu, bowiem pochodzący z niego chrom organiczny nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak jego nadmierna suplementacja, stosowana często dla wspomagania odchudzania może prowadzić do uszkodzeń DNA, zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu a także zaburzać procesy tworzenia insuliny oraz zmniejszać przyswajalność cynku oraz żelaza.
Za mało chromu
Jeśli w codziennej diecie występuje przez długi okres niedobór chromu może to wywołać bóle głowy oraz wzmożoną drażliwość, niepokój i zmęczenie. Może też skutkować spadkiem nastroju, nudnościami i wzrostem poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Niedobór chromu może skłaniać do picia alkoholu.
Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”